Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.serbianforum.info

Krpelj mora odmah da se izvadi

Ići dole

Krpelj mora odmah da se izvadi

Počalji od NasaDeca taj Pet Apr 08, 2011 8:46 am

Krpelji, prenosioci uzročnika Lajmske bolesti, aktivni su na zelenim površinama od ranog proleća sve do kasne jeseni, te se u ovom periodu valja čuvati njihovog uboda i posle svakog boravka u prirodi detaljno treba pregledati telo i odeću.
U prirodi nosite odeću dugih rukava i nogavica i svetlih boja, jer se na njoj krpelj lakše uočava
Posle povratka iz prirode presvucite odeću i pažljivo pregledajte celo telo. Uz pomoć ukućana pregledajte i ona mesta koja nisu lako dostupna kao što su leđa, zadnja strana nogu i kosmati deo glave. Kod dece treba dobro pregledati glavu jer su deca niža i više se igraju u travi, zbog čega im se krpelji neretko zakače baš za glavu.
Ukoliko oučite krpelja, odmah se obratite lekaru ili parazita polako odstranite pincetom. Lekari ne preporučuju da se mesto uboda maže alkoholom, petrolejom ili benzinom pre uklanjanja, jer će to samo umrtviti krpelja i neće olakšati vađenje.
Oštrom pincetom treba uhvatiti glavu parazita, što bliže koži i laganim pokretima ga izvlačiti napolje. Potom treba proveriti da li je odstranjen celi krpelj, jer njegova glava nikako ne sme da ostane ispod kože.
Ako je krpelj zaražen, a nije odstranjen na vreme, postoji velika opasnost od razvoja Lajamske bolesti. Prvi simptomi mogu da se jave već posle jednog dana, ali i nakon mesec dana. Znak za uzbunu je crvenilo kože na mestu ujeda koje se prstenasto širi. U tom slučaju treba se obavezno javiti lekaru, koji će prepisati antibiotik.
Samo ako se sa terapijom krene u ovom stadijumu bolesti, može da se spreči njeno napredovanje, oštećenje zglobova, nervnog sistema ili srca.

___________________________________
Samo vas gledam...
avatar
NasaDeca
Admin
Admin

Broj poruka : 1104
Godina : 43
Lokacija : Niš, Serbia
Hobi : Web Dizajn
Datum upisa : 16.10.2007

http://webstudionis.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krpelj mora odmah da se izvadi

Počalji od Veka taj Ned Apr 10, 2011 8:32 am

Postoji jedan prostiji nacin vadjenja krpelja, ali ga je moguce primeniti samo pod uslovom da se nije duboko uvukao pod kozom. Na tufer natopljen vodom utrljati malo sapuna i preko mesta gde je krpelj treba kruznim pokretima trljati ali je veoma bitno da pokreti budu u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."
www.telenetshop.rs
avatar
Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 36
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu