Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.serbianforum.info

Nasilje na TV ekranu

Ići dole

Nasilje na TV ekranu

Počalji od NasaDeca taj Sub Jul 31, 2010 9:00 pm

Izvor: Blic Online

Studije koje su radili psiholozi sa Državnog univerziteta Ajove potvrdile su da čak i crtane video-igrice koje ne pokazuju krv, ali prikazuju da je neko povređen, uzrokuju da deca reaguju agresivnije! Nažalost, čak i prosto šetanje TV kanalima u Srbiji tokom popodnevnih sati dovoljno je da se zaključi kako su crtani filmovi najmanji problem.

Mlađi, naravno kao i stariji gledaoci, od samog jutra su izloženi bombardovanju najrazličitijih vrsta nasilja, a između takvih sadržaja i njih, kao „prepreka“, trenutno postoji samo znak „zabranjeno za mlađe od 14 ili 16… godina“. Kada su u pitanju brojni rijaliti programi, često vulgarniji i brutalniji od sadržaja filmova ili serija, čak ni te nesuvisle zabrane u ćošku ekrana ne postoje. Za razliku od takvih primera, gde roditelji možda još i mogu da kontrolišu šta im dete gleda, apsolutno nikakva kontrola ne postoji kada su u pitanju video-igre na kompjuterima.

Filmovi i rijaliti programi

Republička radiodifuzna agencija Srbije propisala je obavezu emitovanja određenih sadržaja samo u doba kada deca i omladina ne bi trebalo da prate programe radija i televizije. To se, pre svega, odnosi na emitovanje scena seksa, erotike, filmova s izrazito brutalnim nasiljem, prikazivanje narkomanije i sličnih sadržaja, čije je emitovanje, formalno, dozvoljeno samo u periodu od 24 do šest časova ujutru. Kazne za nepridržavanje ovih propisa su interna opomena i javno upozorenje, a kao strože 30 dana suspenzije programa i, na kraju – trajno oduzimanje dozvole za emitovanje programa. Međutim, koliko se televizije pridržavaju zakona, a RRA kaznene odredbe sprovodi, najbolje svedoči da se usred letnjeg raspusta, i to na televizijama s nacionalnom pokrivenošću, prikazuju programi koji nisu „preporučljivi“ gledaocima mlađim od 14 godina.

Ipak, pored filmova i serija, podjednak problem predstavljaju brojni rijaliti programi čije su „podsticajne“ karakteristike vulgarnost i prostakluk, a neretko i fizički obračuni. U RRA navode da su i ove emisije u njihovoj nadležnosti, te da su na ovom polju aktivni, čemu svedoče prekršajne prijave koje su podnosili.

– Agenciji je zakonom dozvoljeno da preduzme odgovarajuće mere protiv emitera koji se ne pridržavaju propisa. Od ove godine podnosimo i prekršajne prijave, a svi postupci koje smo pokrenuli još su u toku. Primera radi, prekršajnu prijavu smo podneli i protiv tri nacionalne televizije zbog sadržaja u rijaliti programima. Razlog za pokretanje postupaka je kršenje Zakona o radiodifuziji koji se odnosi na zaštitu fizičkog, mentalnog i moralnog razvoja dece, a zaprećene kazne za prekršaje su 300.000 i milion dinara – kaže Srboljub Bogdanović, portparol Republičke radiodifuzne agencije.

S druge strane, sociolog Jelena Petrović-Desnica smatra da pomenuti sadržaji nisu ni za odrasle, te da bi stroža kontrola svakako rezultirala i smanjivanjem količine nasilja na televiziji.

– Problem je što se određene scene nasilja ne prate adekvatnim porukama, već se same po sebi promovišu u prihvatljivo ponašanje. Čak i da pomenute poruke izostanu, ovakve sadržaje bi trebalo emitovati u kasnim večernjim terminima, pa onda ko hoće da gleda i dovoljno je zreo da napravi izbor, neka to i učini. Za to je, naravno, potrebna stroža kontrola od postojeće – navodi Jelena Petrović-Desnica.
Informativni program

Scena eksplicitnog nasilja, tačnije, njegovih posledica, nije pošteđen ni informativni program. Prema rečima Duška Bogdanovića, nekadašnjeg urednika TV Vojvodine, televizije bi trebalo da prate život, ali i da imaju meru.

– Kod mene nema dileme – televizija, a tu pre svega mislim na informativni program, trebalo bi da prikazuje život bez ulepšavanja. Ipak, to ne znači da ne postoji pitanje da li scene nasilja, koje se događaju u realnom životu, treba predstavljati eksplicitno. Urednici bi morali da nađu meru, odnosno da događaj prikažu manje bolno, ali ne tako što će se umanjiti i tragedija – navodi Bogdanović.

Da se ta nevidljiva granica prelazi preko svake mere, svedoči nekoliko poslednjih tragičnih događaja koji su prikazani bez ikakve zadrške, tačnije – samo uz upozorenje da scene koje slede nisu za svakoga. Jelena Petrović-Desnica dodaje da su snimci koji su emitovani u vestima šokantni i da svakako nisu za informativne programe, pogotovo što dnevnike gleda čitava nacija.

– Scene koje su u vestima prikazane nakon nedavnog zločina nad malom devojčicom su zaista bile suvišne. Naciji bi trebalo da se skrene pažnja na ono što se događa oko nas, ali ne prikazivanjem neumesnih snimaka koji su emitovani tako da ih svi vide, pa i najmlađi koji dnevnik uzgredno prate uz starije članove domaćinstva. Zaista ne znam nijedan smislen razlog zbog kojeg ih je trebalo prikazati – navodi Jelena Petrović-Desnica, dodajući da kada govorimo o nasilju u okviru informativnog programa, često ispuštamo iz vida sve ono što nije eksplicitno.

– Primer jeste izlizan, ali Skupština predstavlja vrhunac najbrutalnijeg verbalnog nasilja kojim smo bombardovani. Tu smo u prilici da gledamo najviše predstavnike vlasti koji, u najmanju ruku, komuniciraju neprimereno, a trebalo bi da predstavljaju pozitivne primere – zaključuje ona.

Video igre i Internet

Tržište video igara danas vredi milijarde dolara i, prema nekim procenama, nadmašilo je filmsku industriju. Međutim, osim ogromnog novca koji se oko njih vrti, produkcijama je zajedničko i – nasilje. Da video igre obiluju nasiljem za većinu roditelja nije tajna, ali je malo je poznato da se pojedine, veoma popularne igre, zbog pomenutih sadržaja nalaze pod zabranom.

Tako se popularni igrački naslov „Manhunt 2“, pušten na tržište pre tri godine, našao pod udarom britanskog Odbora za klasifikaciju filmova. Odbor je naveo da ovu meru nije bilo lako doneti, ali da je igrica previše sadistička, da je „strogo fokusirana na uhođenje i brutalno klanje“ i da „neprekidno ohrabruje ubijanje bez ikakvog okolišanja ili distanciranja. Iako je namenjena samo za odrasle, neprihvatljiva je za javnost“, stoji u odluci. Vredi pomenuti da je to prva igrica zabranjena u Velikoj Britaniji u proteklih deset godina, ali svakako nije jedina koja je javnost digla na noge.

Daleko popularniji igrački serijal „Grand Theft Auto“, osim zbog nasilja, zabranjivan je i zbog scena seksa koje je moguće otključati instaliranjem posebnog dodatka. Iako jedan od najpopularnijih serijala u istoriji igara, zabranjen je u Australiji i Novom Zelandu, dok je u SAD tadašnja senatorka Hilari Klinton tražila istragu i zabranu igre.

Ove dve igre samo ilustruju opšti trend povećanog nasilja i sve eksplicitnijih scena seksa u video igrama koje su, iako preporuke vezane za uzrast postoje i ovde, namenjene pre svega najmlađima. S druge strane, iako su roditelji možda i u prilici da kontrolišu koje sadržaje najmlađi gledaju na TV, u igricama toga gotovo da nema, pre svega zbog piraterije koja je van svake kontrole. Često i zbog toga što su roditelji nedovoljno tehnološki „pismeni“. To je, između ostalih, bio i jedan od razloga zbog kojih je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokrenulo portal „klikni bezbedno“ koji je, osim najmlađima, namenjen i roditeljima.

– Na portalu je omogućeno i deci i roditeljima da se bliže informišu o potencijalnim pretnjama, načinima kako da se zaštite i da prepoznaju zloupotrebe, internet šikaniranje, kao i da upoznaju osnovna pravila ponašanja na Internetu. Dali smo predloge roditeljima kako da se aktivno uključe u život i aktivnosti deteta na Internetu, u razmenu sadržaja i kontakte s drugim korisnicima. Pozivamo sve roditelje da na stranici „Materijali“ preuzmu prezentaciju „Mala online škola za roditelje“, gde se mogu bliže da se informišu kako da zaštite dete, a da istovremeno poštuju njihovu privatnost i bezbednost – rečeno nam je u Ministarstvu.


Uticaj televizije

Gledanje televizije je glavna aktivnost dece i adolescenata i na njih ima veliki uticaj. Deca u proseku dnevno gledaju televiziju od tri do četiri sata. Tim tempom, do završetka srednje škole, deca provedu više vremena gledajući televiziju nego što provedu u učionicama. Televizija može da zabavi, informiše i pravi društvo, ali s druge strane može da utiče na nepoželjan način.
Decu je lako impresionirati, a psiholozi obja šnjavaju da mališani jednostavnim principom učenja po modelu mogu da pretpostave da je ono što vide na televiziji sigurno i prihvatljivo. Televizija, istovremeno, izlaže decu sadržajima koji mogu da budu porazni i teški za shvatanje u njihovom uzrastu. Tipičan primer su bili sadržaji u vreme ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, o čemu se nije vodilo nikakvog računa, a mnoga deca su prihvatala stavove koji su bili ekstremni.

Sadržaji koji se svakodnevno prikazuju na TV:
- Nasilje
- Ubistva
- Pornografija
- Rasna, etnička i polna netrpeljivost
- Zloupotreba droge i alkohola su više nego česte teme na televizijskim programima

Naučne studije su otkrile da deca mogu:
- Da postanu „imuna“ na scene nasilja i užasa
- Postepeno prihvate nasilje kao način rešavanja problema
- Imitiraju nasilje koje su posmatrali na televiziji
- Identifikuju se sa žrtvom ili nasilnikom.

Vreme provedeno gledajući televiziju odvlači od važnih aktivnosti kao što su čitanje, izrada domaćih zadataka, igranje, vežbanje, treniranje nekog sporta i socijalizacija. Takođe, gledajući televiziju deca slušaju informacije koje mogu da budu neprikladne i netačne. Zbog toga često ne mogu da prave razliku između fantazije prikazane na televiziji i realnosti. Ona su pod uticajem preko 1.000 reklama koje odgledaju svake godine, od kojih se mnoge odnose na alkohol, brzu hranu i igračke.

Deca koja puno vremena provedu gledajući televiziju verovatno će:
- Imati lošije ocene u školi
- Čitati manje knjiga
- Manje se baviti sportom
- Biti gojazna

Preventiva

Roditelji mogu da zaštite decu od prekomernog nasilja na televiziji na sledeće načine:
- Primene ograničenja u gledanju
- Naglase da se glumci nisu stvarno povredili ili poginuli, da nasilnik nije pozitivna ličnost i da u stvarnosti postoji kazna za nasilno ponašanje
- Ne dozvole detetu da gleda emisije poznate po nasilju i promene kanal kada neprijatan materijal dođe na red, uz objašnjenje zašto nije u redu gledanje takvog programa
- Ne odobre serije s nasiljem, uz naglasak da takvo ponašanje nije dobar način da se reše problemi
- Kontaktiraju druge roditelje s kojima se dete druži i slože se da primene slična pravila o vremenu i vrsti programa koje deca mogu da gledaju.


___________________________________
Samo vas gledam...
avatar
NasaDeca
Admin
Admin

Broj poruka : 1104
Godina : 43
Lokacija : Niš, Serbia
Hobi : Web Dizajn
Datum upisa : 16.10.2007

http://webstudionis.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od tanasija taj Ned Avg 01, 2010 8:17 pm

Ja mislim da je osnovno krenuti od onih izopacenih crtanih filmova. Nisam sigurna da li je u pitanju Kod Lioko, ali to su takve neke bolesne konverzacije da ja nemam reci. Ja sam presrecna sto nemam ultru na IPTV-u jer su tamo sve ovakvi crtani filmovi. Iva najvise gleda minimax, ima i tamo gluposti, ali ne onoliko.

___________________________________

www.telenetshop.rs
avatar
tanasija
Moderator
Moderator

Broj poruka : 2623
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 18.10.2007

http://www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=41883

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od emadora taj Ned Avg 01, 2010 9:59 pm

Imamo Ultru i to je stvarno strasno. Onaj Naruto nije ni malo naivan crtac. Izaziva decu da se bore, a tek terminologija koju koriste. Moje dete je pre neki dan reklo drugaru da je "gubitnik". Otkud detetu taj izraz, a i ne zna sta znaci. Ali,kad pogledas sa druge strane na primer i Tom i Dzeri koje smo mi gledali su imali neke sumanute ideje, petarda u ustima i sl.
avatar
emadora
Novi član
Novi član

Broj poruka : 29
Godina : 43
Lokacija : kragujevac
Datum upisa : 03.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od Veka taj Ned Avg 01, 2010 10:03 pm

Skoro sam gledala neki film dok je jos Danica bila budna. Bilo je nasilja, ali sam ton utisala na minimum tek da naslucujem, ali cim okrene ona pogled prema TV-u prebacujem na neki drugi kanal. U tom trenutnu sam se zamislila koliki procenat ljudi to uradi, koliko njih ispostuje ono za koji uzrast je nesto.

Danici su crtaci vezani za minimax i za one crtace koje imamo na diskovima i na kompu, a to vec mi mozemo da iskontrolisemo. Provuce se i tu ponesto bzvz, ali hajde, objasnimo se. Ne znam koji je to crtani koji Ana pominje, ali se secam onih pokemona ili kako se vec zovu, isli su bas dok sam bila trudna i zgrazavala se, molila Boga da toga nema kad moje dete bude u prilici da gleda crtace.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."
www.telenetshop.rs
avatar
Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 36
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od tanasija taj Ned Avg 01, 2010 10:07 pm

Ma osvrnes se i na bajke, sve neke nebuloze, ali nekako terminologija je bila drugacija... Ovo sad kao sto kazes, bas poziva na nasilje. Ja sam gledala Hi-men, transformerse i oni pominju borbu protiv zla, ali to je sve naivno u odnosu na novije crtace.

___________________________________

www.telenetshop.rs
avatar
tanasija
Moderator
Moderator

Broj poruka : 2623
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 18.10.2007

http://www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=41883

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od tanasija taj Ned Avg 01, 2010 10:16 pm

Ja ne gledam filmove dok je Iva tu obicno, ali sinoc sam odgledala na HBO neki koji se zove 'Veridba', onako limunada, ali mi ni to nije za dete. Iva je gledala sa nama Otvorena vrata i Ono kao ljubav. Dobre su to serije, nema nasilja, ali i to mi je bilo onako, ipak je ona mala za taj recnik, mada se ona sita nasmejala i stalno pominje 'smesne serije'. Mislim da su bolje definitivno od Naruta, Kod Lioko, pokemona, digimona...

___________________________________

www.telenetshop.rs
avatar
tanasija
Moderator
Moderator

Broj poruka : 2623
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 18.10.2007

http://www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=41883

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od Veka taj Ned Avg 01, 2010 10:19 pm

Hahaha- smesne serije...... i Danica voli Otvorena vrata.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."
www.telenetshop.rs
avatar
Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 36
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nasilje na TV ekranu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu