Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.serbianforum.info

Mamaaaa, imam simpatiju!!!

Ići dole

Mamaaaa, imam simpatiju!!!

Počalji od NasaDeca taj Ned Sep 06, 2009 2:24 am

Mama, imam simpatiju

Prve konkretnije simpatije javljaju se obično u petom ili šestom razredu osnovne škole. Deca počinju da se zaljubljuju i suočavaju sa novim oblicima odnosa, a roditeljima naklonost njihovog deteta prema suprotnom polu počinje da predstavlja veliki izazov.

Dobro je ako je dete otvoreno i iskreno vas upozna s novostima u svom životu, jer ćete tako lakše kontrolisati buduće događaje.
Ne zaboravite da deca danas komuniciraju SMS porukama, četom i mejlom, i da razgovaraju mnogo opuštenije i slobodnije sa suprotnim polom nego što se vi to onomad činili. Zato je dobro da katkad proveriti sadržaj tih poruka da biste imali uvid u njihovu primerenost. Razgovarajte sa detetom o tome i pokušajte da im objasnite šta je pristojno, a šta nije, ali im nipošto ne otkrivajte koliko znate o njihovom dopisivanju. Devojčice obično više govore o prvoj ljubavi, otvorenije su, a osećanja prema suprotnom polu promeniće se nekoliko puta na dan, od ljubavi njihovog života do najvećeg neprijatelja. Dečaci pak neće govoriti o svojim osećanjima prema devojčicama ili ih čak neće biti ni svesni, a posebno su osetljivi na zadirkivanje prijatelja. Zato - čuvajte njihovu tajnu.

Podstaknite ih na razgovor
Neutralan i znatiželjan ton podstaći će oba pola na razgovor. Ako vam ćerka kaže da joj se sviđa Marko iz razreda, pitajte je što joj se sviđa na njemu. Ako se dete opire razgovoru, to je najčešće jer se boji da ćete ga zadirkivati, pa suptilnim tonom recite da je sasvim normalno da ima simpatiju.

Naučite ih poštovanju
Što više razgovarate s detetom o novoj ljubavi, to ćete biti bolje upućeni u njihov odnos i u detetovo ponašanje. Zato je dobro izegavati rečenice poput „Ti i ne znaš šta znači ljubav“. Bolje je objasniti im kako da zadrže poštovanje i ne trče za simpatijom, ne zovu je i ne spuštaju slušalicu kada se javi.

Setite se sebe u mladosti
Zapamtite da su svi na svetu, pa i vi, imali prvu ljubav. Setite se kako su se vaši roditelji tada ponašali i šta možete naučiti iz toga. Uvek imajte na umu da će dete, ako ne može s vama, razgovarati s prijateljima, a tada više nećete znati šta se zbiva u njihovom životu, šta misli o seksu, zaštiti i sl. Posmatranje detetove prve zaljubljenosti roditeljima će otkriti i njihovu količinu samopouzdanja. Zato je dobro da „otvorite oči“ i da budete u toku...

Pustite ih da govore
Iako će im biti neprijatno, i dečaci i devojčice jedva će dočekati da nekom ispričaju šta proživljavaju. Roditelji često ne znaju kako da reaguju, pa neretko potpuno ignorišu ljubav svojih mališana. Nije dobro ni preseći njihovu želju za razgovorom rečenicom „Ma daj, pa tek ti je 10“ jer će se dete zatvoriti.

Izvor: KURIR

___________________________________
Samo vas gledam...
avatar
NasaDeca
Admin
Admin

Broj poruka : 1104
Godina : 43
Lokacija : Niš, Serbia
Hobi : Web Dizajn
Datum upisa : 16.10.2007

http://webstudionis.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mamaaaa, imam simpatiju!!!

Počalji od Stazi taj Uto Maj 11, 2010 6:36 am

Dobra tema, ali iskreno, ne cekam taj period!
avatar
Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 42
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu