Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.serbianforum.info

1. Septembar

Ići dole

1. Septembar

Počalji od NasaDeca taj Ned Sep 06, 2009 2:23 am

Cela porodica u školskoj klupi

Prvi dani septembra za sve roditelje koji imaju školarce predstavlja novo životno poglavlje.
Obaveza ranijeg ustajanja iz kreveta, priprema za odlazak na nastavu i potpuno drugačiji ritam života od onog koji je važio tokom leta zahtevaju novu porodičnu organizaciju. Još je teže onim roditeljima (ali i deci) koja se ove jeseni prvi put susreću sa školskim obavezama.
„Alo!“ donosi deset saveta za roditelje koji će im, ukoliko ih primene, olakšati ritam življenja u skladu sa novim obavezama njihovih školaraca.

PORODIČNA PODRŠKA
Bilo da je vaše dete ove jeseni postalo prvačić ili je već stasalo za starije razrede, potrudite se da prvih dana budete uz njega. Strah od školske klupe, karakterističan za decu do četvrtog razreda osnovne škole, dete će lakše prevazići ukoliko ima podršku članova porodice.

Bilo bi dobro da prvog dana odete zajedno sa detetom u školu, i to pola sata ranije pre nego što se oglasi školsko zvono za početak nastave. Uvedite prvačića u učionicu, zadržite se nakratko zajedno, porazgovarajte sa ostalom decom i njihovim roditeljima, upoznajte se sa učiteljem i napustite učionicu. Sačekajte da se završi prvi čas i posmatrajte kako se vaš prvačić snašao u novom okruženju. Ukoliko primetite da je dete i dalje uplašeno ili nervozno, porazgovarajte sa njim, ali se potrudite da taj razgovor ne obavljate pred njegovim školskim drugovima. U suprotnom, rizikujete da dete ubrzo postane predmet ismevanja njegovih samostalnijih drugara. Pitajte ga kako mu se dopao prvi susret sa učiteljem, sa kim sedi u klupi, o čemu se pričalo na prvom školskom času. Obećajte mu da ćete sačekati da se nastava tog dana završi i održite dato obećanje. Dete će tada biti sigurno da nije prepušteno na „milost i nemilost“ novoj figuri roditelja (učitelja) i da će se bezbedno vratiti kući. Neka povratak u roditeljski dom bude obeležen malom svečanošću; da li će to biti porodični ručak ili zajednički izlazak sa roditeljima, sasvim je svejedno. Važno je da se dete uveri da je njegov prvi školski dan od velike važnosti za celu porodicu.
Odmah po povratku iz škole porazgovarajte sa detetom o njegovim impresijama vezanim za nov prostor i nove drugare. Pitajte ga šta mu se posebno dopalo, o čemu je razgovaralo sa učiteljem, da li je dobilo neki domaći zadatak. Ako njegove impresije nisu pozitivne, pitajte ga šta mu se konkretno nije dopalo i posavetujte ga kako to može da ispravi.

UTVRDITE PRAVILA
Školarac mora da zna da su đačke obaveze neminovnost. Ipak, da bi ih prihvatio kao igru, a ne kao moranje, zainteresujte ga da bude revnosan u ispunjavanju novih dužnosti. Za početak, ponudite mu pomoć ukoliko vidite da nije u stanju da sam uradi ono što mu je zadato. Ipak, pomoć ne znači da bi trebalo sami da sednete i uradite ono što je njegova obaveza. Jasno mu stavite do znanja da nećete umesto njega zadatke raditi vi, jer ni dete umesto vas ne može da ode na posao i obavlja vaša radna zaduženja. Objasnite mu da je poželjno da stvori određene radne navike, jer će mu to kasnije osloboditi više vremena za igru i hobije. Takođe, objasnite mu i da neće moći da se igra kad god to poželi ukoliko prethodno nije obavilo školske zadatke. Deci je lakše ako odmah znaju šta se od njih očekuje, pa će se truditi da poštuju „pravila igre“. Takođe, obavezno prekontrolišite da li je dete uradilo domaći zadatak ispravno. Ukoliko mu se potkrala neka greška, sedite sa njim i pitajte ga zbog čega je na taj način obavio školsko zaduženje. Saslušajte ga, bez povišenog tona i podsmeha, jer ćete ga u suprotnom demotivisati da uči. Potom mu objasnite ispravan način rešavanja domaćeg zadatka i ohrabrite ga da isti uradi ponovo. Ukoliko ni tada ne dođe do pravog rezultata, sedite sa njim i zajedničkim snagama savladajte problem.

NAGRADA ZLATA VREDNA
Potrudite se da pohvalite dete svaki put kada školske obaveze ispuni bez greške i na vreme. Pohvala i podsticaj pozitivno utiču na detinje samopouzdanje i daju školarcu „vetar u leđa“ da idući put nadmaši sopstvene rekorde i bude još bolje. Osim pohvale, sasvim je svejedno na koji način ćete nagraditi dete što je bilo motivisano da uči; da li ćete provesti vikend sa njim u prirodi, odvesti ga u bioskop, pozorište ili na utakmicu, kupiti mu knjigu ili igricu koju odavno želi, napraviti mu omiljeni slatkiš... Školski psiholozi predlažu da primenite princip „fontane želja“; ponudite detetu da samo odabere nagradu za zadatak koji je uspešno obavio. Na taj način školarac će osećati da situaciju drži pod kontrolom, pa će idući put opet dati sve od sebe da se izbori za novu nagradu.

SARADNJA SA UČITELJEM
Ukoliko je vaše dete ove jeseni krenulo u prvi razred, vaš zadatak je da uspostavite dobru komunikaciju sa njegovim učiteljem ili učiteljicom. Trudite se da budete prijatni u razgovoru, kako bi se dete uverilo da ga na nekoliko sati dnevno prepuštate osobi koju poštujete i u koju imate poverenja. Tada će i vaš prvačić početi da posmatra učitelja drugačijim očima.
Ukoliko tokom školske godine primetite da dete ima problema sa savlađivanjem gradiva, zakažite razgovor sa učiteljem i zamolite ga da vam pojasni u čemu je problem. Dete bi trebalo da se uveri da je taj razgovor u zajedničkom interesu, pa ne bi bilo loše da ga pripremite da ćete otići na vanredni susret sa učiteljem. Objasnite mu da ne želite da ga kritikujete „iza leđa“, već mu ponudite da krenete zajedno. Detetu će možda biti neprijatno što je njegov školski problem u fokusu interesovanja dvoje odraslih; zato mu predložite da odabere da li će poći sa vama ili će vam prepustiti da razgovor sa učiteljem obavite sami. Poštujte detinju želju, kako ne biste narušili njegov intergritet.
Tokom razgovora sa učiteljem zamolite za savet koji će biti od koristi za uspeh vašeg deteta; pedagoški radnici su uvek voljni da pomognu, jer se raduju da u odeljenju koje vode imaju dobre đake sa odličnim uspehom.

OTKRIJTE SKRIVENE TALENTE
Iako su prvačići isuviše mali da bi pokazali za šta su talentovani, potrudite se da ih podstaknete na vanškolske aktivnosti. Da li će to biti odlazak na sport, upis u školu stranog jezika, muzike ili crtanja, odlučite kroz razgovor sa „glavnim akterom“. Pitajte dete šta bi volelo da radi kada se vrati iz škole. Bavljenje sportom (pogotovo timskim) podiže nivo adrenalina i pomaže detetu da prevaziđe strah od druge dece; takođe, jača duh prijateljstva i budi želju za pobedom.

DOMAĆI ZADACI
Izrada domaćih zadataka jedan je od najčešćih kamena spoticanja između roditelja i dece. Da biste izbegli taj problem, primenite sledeće savete.
- Odredite vreme za učenje. Neka to bude deo dana kada ćete se vi odmarati ili čitati, a dete obavljati školske zadatke. Važno je da u tom periodu u domu vladaju mir i tišina, kako bi školarac mogao da se skoncentriše za učenje.
- Postavite sat na vidno mesto i naučite dete da uvek u isto vreme prione na domaće zadatke. Tako će stvoriti radnu naviku, koja će mu kasnije, tokom godina školovanja, biti od velike koristi za organizaciju vremena.
- Ukoliko pored prvačića imate još dece, zamolite ih da ne ometaju školarca dok uči.

ISHRANA ZA ŠKOLARCE
Školske obaveze zahtevaju poseban režim ishrane, pa bi to trebalo da imate na umu svaki put kada krenete u nabavku namirnica. Nutricionisti preporučuju da bi deca u nižim razredima osnovne škole trebalo da se hrane drugačije od njihovih starijih drugara.

Deca od prvog do četvrtog razreda
- obavezan doručak: žitarice sa mlekom ili jogurtom, sveže voće, voćni sok
- užina: mlečni keks, pecivo, jogurt, sveže voće
- ručak: lagana kuvana jela od povrća i mesa, salata, hleb
- užina: mlečni keks, pecivo, jogurt, sveže voće
- večera: pirinač ili griz u mleku, puding
NAPOMENA: Pre odlaska u školu, u đačku torbu obavezno stavite flašicu od pola litra vode ili voćnog soka, kako školarac ne bi dehidrirao.

Deca od petog do osmog razreda
Iako učenici viših razreda osnove škole sami planiraju obroke, najčešće se dešava da njihova ishrana bude bazirana na brzoj hrani koja je puna „praznih kalorija“, a siromašna supstancama neophodnim za rad mozga.

Namirnice koje bi trebalo da se nađu na trpezi učenika viših razreda osnovne škole su:
- voće svih boja
- povrće (kao salata ili kao varivo)
- nemasno meso (piletina, teletina, ćuretina) i riba
- jaja (od tri do pet puta nedeljno)
- soja i leguminoze (pasulj, grašak, boranija)
- hleb i peciva od celog zrna
- mlečni proizvodi (mleko, jogurt, kefir, nemasni sirevi)
- semenke bundeve, orasi, lešnici, badem (jednom do dva puta nedeljno)
SAVET PLUS: I učenici viših razreda osnovne škole ne bi trebalo da zaborave na važnost unosa vode. Flašica vode, čaja ili voćnog soka nadoknadiće gubitak tečnosti tokom školskih aktivnosti.

Namirnice koje bi trebalo izbaciti ili uzimati povremeno su:
- grickalice
- gazirana pića
- brza hrana
- keks, kolači, čokolada, sladoled

UPOZNAJTE DRUGARE VAŠEG DETETA
Sa detetom nije preporučljivo razgovarati samo o ocenama i školskom gradivu, već i o onome što se događa u školi. Zainteresujte se za njegove drugare iz odeljenja, predložite mu da pozove u kućnu posetu školarce sa kojima je uspostavilo dobru komunikaciju. Upoznajte njegove drugare i njihove roditelje. Šireći krug prijatelja i poznanika, podstičete dete da se ponaša kao i vi i da se socijalizuje bez problema.
Ukoliko primetite da se vaše dete nije dobro uklopilo u školsku sredinu, pokušajte da kroz razgovor sa njim shvatite zašto se to dogodilo. Deca umeju da budu veoma surova i ponekad agresivna, ali to je, srećom, uglavnom prolazna faza. Porazgovarajte sa detetom zbog čega nije uspelo da pronađe prijatelje u razredu, zašto mu se novo društvo ne dopada i posavetujte ga kako da sklopi prijateljstvo sa decom iz učionice.

UREDITE RADNI PROSTOR
Za đaka-prvaka bilo bi idealno da ima svoju sobu. Ukoliko ste u mogućnosti da vašem školarcu priuštite lični prostor, potrudite se da ga opremite po detinjoj želji; neka sam odabere nameštaj, boje zidova, vrata, ukrase... Važno je da prostorija bude čista, svetla i provetrena.
Naučite dete da je radni sto jedino mesto na kojem bi trebalo da obavlja domaće zadatke i nemojte popuštati ako poželi da prenese sveske i knjige u dnevnu sobu ili trpezariju. Zajedno organizujte gde će stajati knjige, sveske, olovke, bojice, blokovi za crtanje... Dopustite vašem školarcu da sam spakuje nastavni pribor, jer ćete na taj način pokazati da ga tretirate kao samostalno biće.
Ukoliko, pak, niste u mogućnosti da mu odmah obezbedite sobu ili radni sto, naučite dete da domaće zadatke uvek radi u istom okruženju. Potrudite se da budete prisutni, ali samo kao posmatrač, nikako kao Hogar Strašni.

SAVET PLUS:
Kada je reč o vremenu u kojem će dete raditi domaće zadatke, psiholozi preporučuju da to budu dva perioda: od devet do 11 sati ujutru (ako dete ide popodne u školu) i od 17 do 20 sati uveče (ako dete ide u prepodnevnu smenu).

ŠTA NE BI TREBALO DA RADITE
- Ukoliko primetite da je dete posebno nervozno pred polazak u školu, budite sigurni da mu nećete razbiti tremu ako se grubo našalite na račun njegovog straha. Nipošto nemojte plašiti dete da će mu se u školi dogoditi nešto strašno ili da će ga, ukoliko je neposlušno u kući, „učitelj prevaspitati“. To može da rezultuje dodatnom tenzijom, pa dete neće s radošću ići na nastavu.
- Klasično kažnjavanje i ucene zbog neobavljenog ili loše obavljenog domaćeg zadatka neće doneti ništa, osim osećaja nesigurnosti i neuspeha. Imajte to na umu svaki put kada izgubite živce i pomislite kako ne postoji drugo rešenje osim da kaznite vaše dete!
- Ne mešajte se u izbor školskih drugova vašeg deteta, jer na taj način pokazujete da nemate poverenja u njegov odabir prijatelja.
- Ne radite domaće zadatke umesto vašeg đaka, time ćete mu napraviti medveđu uslugu.
- Nemojte sami pakovati školsku torbu; dete bi u svakom trenutku trebalo da zna šta je ponelo na nastavu i gde mu se nalazi školski pribor.

Izvor: Alo

___________________________________
Samo vas gledam...
avatar
NasaDeca
Admin
Admin

Broj poruka : 1104
Godina : 43
Lokacija : Niš, Serbia
Hobi : Web Dizajn
Datum upisa : 16.10.2007

http://webstudionis.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu