Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.serbianforum.info

Menstrualni ciklus

Ići dole

Menstrualni ciklus

Počalji od Viki de Marko taj Ned Avg 31, 2008 8:02 pm

Čak i dobro informisane žene imaju nepozanice u vezi s menstrualnim ciklusom. Evo nekih od najčešće postavljanih pitanja u ginekološkoj ordinaciji, kao i odgovora eminentnih ginekologa.

Zašto imam PMS?

Stručnjaci kažu da se ovo neprijatno stanje javlja jer je naše telo preosetljivo na hormonske promene. Sedam do deset dana pre menstruacije, radikalno se menja nivo hormona progesterona i estrogena.

To može izazvati simptome poput nadutosti, promena raspoloženja, glavobolje, preosetljivosti grudi i zamora. Neke žene imaju sve ove siptome, a kod nekih se javljaju samo pojedini. Čak 90% žena ima neke od ovih
simptoma, ali su samo kod 20% simptomi toliko teški da ometaju uobičajeno funkcionisanje.

Bilo da imate samo neku od tegoba, ili sve odjednom, stručnjaci savetuju: negujte zdrave navike u ovom
periodu, koliko god je to moguće. Pokušajte da vežbate svakoga dana, naročito dok ste u PMS-u. Pijte dosta vode da ne biste dehidrirali. Užinajte na nekoliko sati. Držite se podalje od alkohola i kofeina.

Ako imate problema sa raspoloženjem, pijte kalcijum, na primer u obliku šumećih tableta. Možete koristiti i kapi valerijane u tu svrhu - dvadesetak kapi u tečnosti, tri puta dnevno. One umiriju, a ne štete organizmu.

Neke žene se liše problema PMS-a kad počnu da piju tablete za kontrolu rađanja.

Zašto mi je ciklus neredovan?

Neke žene ne ovuliraju redovno, i samim tim imaju i neredovne menstruacije. Takođe, drugi faktori se mogu odraziti na neredovnost ciklusa, na primer stres ili bolest. Važno je znati šta je zapravo neredovan ciklus. Redovan ciklus predstavljaju menstruacije na 25 do 35 dana, počevši od prvog dana krvarenja do početka sledeće menstruacije.

Stručnjaci savetuju da vodite kalendar sopstvenog ciklusa, da ne biste došli do nekog pogrešnog zaključka.

Drugi razlozi pomeranja ili nedostatka ciklusa (osim trudnoće) mogu biti: poremećaji u ishrani, naglo dobijanje ili gubitak kilograma, naporne vežbe kod sportistkinja (recimo, dizačica tegova) ili hormonalni problemi.

Jedan mesec nije razlog za brigu, ali ako se vaš ciklus ne vrati u normalno stanje sledećeg meseca, onda je to trenutak da potražite mišljenje lekara.


Evo najčešće postavljanih pitanja o menstrualnom ciklusu, kao i odgovora eminentnih ginekologa.

Da li je moguće zatrudneti za vreme menstruacije?

Stručnjaci kažu: moguće je, ali je malo verovatno. Bitno je da znate da li je krvarenje koje imate zaista menstruacija ili ne, jer neke žene imaju krvarenje i između dve menstruacije, za vreme ovulacije. Ako za to
krvarenje mislite da je menstrualno, onda možete zatrudneti.

Žena, takođe, može imati seksualni odnos pred kraj svog menstrualnog ciklusa, a ovulirati samo nekoliko dana kasnije. Stručnjaci kažu: možete tehnički biti na kraju menstrualnog perioda, ovulirati tri dana kasnije, ali spermatozoidi su još u vašem telu i tada možete zatrudneti.

Ako imam menstruaciju, da li mogu biti sigurna da nisam trudna?

Stručnjaci kažu: ne možete biti 100% sigurni, jer se krvarenje javlja i u ranoj trudnoći. Nekada možete primetiti razliku, ali nekada ne možete.

Ako imate neke simptome trudnoće, poput jutarnje mučnine, onda ipak test trudnoće nije loša ideja.

Ako mi tampon predugo ostane u telu, da li rizikujem da dobijem toksični šok sindrom?

Toksični šok sindrom, ili TSS je bolest opasna po život, prouzrokovana bakterijskom infekcijom. Na naslovnim stranama novina, vesti o ovoj bolesti nalazile su se 1980. kada je bila zaražena mlada žena koja je koristila snažno upijajuće tampone marke koja danas više ne postoji na tržištu. U njima je bila bakterija koja izaziva toksični šok sindrom.

Simptomi TSS-a su: iznenadna groznica, drhtavica, dijareja, povraćanje i osip na koži.

Neki stručnjaci tvrde da snažno upijajući tamponi koji dugo ostanu u vagini postaju žarište za razvoj bakterija i uzrokuju TSS. Drugi tvrde da na razvoj bolesti ne utiče dužina vremena držanja tampona.

Koliko dugo je poželjno ne menjati tampon?

Sledite uputstvo na pakovanju. Na primer, na veb sajtu jednog popularnog proizvođača tampona piše da bi tampon trebalo menjati na svakih 4-8 časova.

Stanje TSS veoma je retko. U Sjedinjenim Američkim Državama godišnje samo jedna od 100.000 žena oboli od TSS-a. Mnogi doktori o ovoj bolesti samo uče, a nikad je ne susretnu u praksi.

I ako mislite da znate sve o svom mesečnom ciklusu, uvek se može saznati nešto novo.
avatar
Viki de Marko
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 412
Godina : 45
Lokacija : internet
Hobi : grafika, grafika i grafika
Datum upisa : 16.10.2007

http://www.svetgrafike.com/Forums/viewtopic/t=274.html

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu